BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8305|回復: 17

日本動漫最好聽歌曲 第1~300名

[發帖際遇]: Knuckles出門就踩狗屎,失去50元,轉身去買彩票,中獎現金100銖元,大叫,行狗屎運.

第1~100名
http://www.im.tv/vlog/Personal/1866470/3847417

第101~200名
http://www.im.tv/vlog/Personal/1866470/3861331

第201~300名
http://www.im.tv/vlog/Personal/1866470/3861337

用了差不多一小時, 我終於把這三個短片看完了@@a

新世紀福音戰士果然厲害
無論動畫還是主題曲都一直屹立不倒
不過有頭100首中有令我驚奇的
1.數碼暴龍的OP竟然有第三位
2.AIR主題曲鳥之詩三甲不入 T_T
3.天元突破OP有74位 ~ ( 前100首多數都是舊歌唷 ~ )
4.穿越時空的少女兩首都入300位~ 而且主題曲更在100位之內 ~ 奧華子萬歲 ^^
之於奇蹟之海, 蟲之繭等我一早預計到能入前100首了

( p.s. 我還有很多歌不認識呢 = =" 看來我要努力再進修一下 ~ )
[發帖際遇]: kasan獲得醫療補助現金50銖.
nn只是部份聽過...看來我N少睇 ...
我無聽曬  不過好聽
睇到眼火爆...都唔知點排明...

雖然好多排明都唔係咁合理...不過我都知各花入各眼...

不過我滴排明真係過份到爆...

以下為過份之排名...(個人認為)

1. 火影和獵人同時排名260
    火影人氣作品排到咁後...火大...
    獵人曾幾何時有幾多人等待佢出續集...有殺人的衝動...
    注 : 壇姓朋友睇到...驚佢衝去日本...殺死整排名果條 "由仔"

2. 男兒當人樽排名281
    嘩...呢個又係一個過份的排名...
    想當年 "男" 嚮翡翠播果陣...有邊個小朋友唔識 "櫻木花道" 同"流川楓"...
    又係睇到想殺人...

3. 機動戰艦大和號排名289
    呢套動畫係本人深愛的動畫之一...
    要劇情有劇情...要畫風有畫風...
    真係無曬野講...唔講啦...

4. 棋靈王排名300
    呢個係個人感到最過份的排名...
    我相信好多人都有睇過呢套動畫...
    我都唔多作解釋...

5. 海賊王300名都唔入???
    話曬人地都係熱門動畫...
    一首都唔入...(注: 有好多首都很好聽...)???
    哇靠...叫選果 d 吃屎啦...

一句講曬...就係睇到火都黎埋...

回復 4# 的帖子

咁火左做乜 ...
又唔係你選 ...
[發帖際遇]: Knuckles坐公車的時候被小賊偷了一部NOKIA 8800手機, 損失現金12銖.

原帖由 陳近南 於 2008-7-1 12:47 AM 發表
睇到眼火爆...都唔知點排明...

雖然好多排明都唔係咁合理...不過我都知各花入各眼...

不過我滴排明真係過份到爆...

以下為過份之排名...(個人認為)

1. 火影和獵人同時排名260
    火影人氣作品排到咁後 ...

呃 ... 雖然我都覺個榜有問題 ... 不過整體上都ok ...
( 註:我認為的問題係有部分歌係因為新而多人選, 如天元突破OP )
始終呢個係日本人投的
唔係單單計人氣就投 ( 男兒當入樽係港澳地區的確高人氣, 但係只係因為香港播的動畫少, 所以個個都記得 ~ )
要視乎歌詞, 旋律, 主唱者
就好似EVA主題曲排第一就係動漫迷都估到 ( 一直以黎次次投票都係佢第一 = =" )
而鳥之詩, 奇蹟之海, 蟲之繭 等都係好聽的作品 ~ 所以一定入頭100首

始終日本動畫咁多
呢個投票都係由197x年開始 ( 如雷朋三世, 鐵甲萬能俠等 )
到2007年10月 ( 如天元突破, 寒蟬鳴泣之時解等)
我諗都有起碼過千部動畫, 所以無上榜都唔需要火喎 ~

p.s.男兒當人樽個OP2都好似有200名之內喎 @@ann[ 本帖最後由 Knuckles 於 2008-7-1 09:28 AM 編輯 ]
同意樓上講d野~
我只係講出我 GE 觀點姐...依家鬼死咁冷靜...=    =
[發帖際遇]: 可憐的小孩玩寵物樂園, 獲得現金1銖.
nn我覺得第一個過唔係幾好聽~_~
[發帖際遇]: 寒靈.伊玩寵物樂園, 獲得現金8銖.
nn80係叮噹同薔薇少女ar~><

第一位…我好似係邊到聽過…
原帖由 可憐的小孩 於 2008-8-29 01:40 AM 發表
我覺得第一個過唔係幾好聽~_~

那個 ... EVA的主題曲一直都被人認為是最好聽的 ~
我本人也很喜歡這首曲
至少我習慣看動畫第一話會聽OP, 之後看都會直接skip
但看這部時我每話也會聽完才會開始看 @_@
要不要我上傳給你欣賞一下 ?
或者你自己去google搜索一下"&#27531;酷&#12394;天使&#12398;&#12486;&#12540;&#12476;"

原帖由 寒靈.伊 於 2008-8-30 01:40 PM 發表
80係叮噹同薔薇少女ar~><

第一位…我好似係邊到聽過…

新世紀&#12456;&#12532;&#12449;&#12531;&#12466;&#12522;&#12458;&#12531; ( EVA ) 的 OP - &#27531;酷&#12394;天使&#12398;&#12486;&#12540;&#12476;
唔會連EVA都唔識掛
只會聽睇過ge動畫ge歌...所以n多無聽過...
注: 200<n<300
恩~
我都係~
[發帖際遇]: 寒靈.伊發帖積極努力, 獲得本論壇獎金現金18銖.
nn
原帖由 Knuckles 於 2008-8-31 03:58 PM 發表

那個 ... EVA的主題曲一直都被人認為是最好聽的 ~
我本人也很喜歡這首曲
至少我習慣看動畫第一話會聽OP, 之後看都會直接skip
但看這部時我每話也會聽完才會開始看 @_@
要不要我上傳給你欣賞一下 ?
或者你自 ...

"&#27531;酷&#12394;天使&#12398;&#12486;&#12540;&#12476;"……難怪我覺得咁熟~我係"太鼓&#36921;人"到玩過~ 仲&#21709;第一、二級到囉到金tim~
嘩~
好西利丫~
雖然我唔玩太鼓達人~哈哈