BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3134|回復: 13

2012-09-29煙花 (美國)

d7000影GE嗎/?
d7000影GE嗎/?
是呀~
我都買左部D7000 澳門有咩好拍 交流下 一齊去啦
其實澳門都無咩好影 一般是一年一次的花展 煙花.. 黎黎去去都是几個景 南灣橋 友誼橋 觀光塔... 不過用D7000 最緊要識後制
仲有朋友搞FUNTION 個陣用黎留下精彩一下... LE D是要靠攝影師之眼.. 仲要識3分法 和 黃金分割點
寫埋D exif ... 比我參考下嘛 ~

我去左上堂黎學係大學度 ...
以上都學了仲用埋偏光鏡等
就係美感不足
下方是自攝

但要學 呢D 下面
http://qing.weibo.com/tj/3f8e800e32002bof.html
http://qing.weibo.com/tj/b22d490832002pv2.html
除左用漸變偏光外 完全無頭緒

但日出個幅 有色偏 偏黃 似我初期的作品 仲有水平綫斜左....(是致命錯誤)

其實你識得曬個d 黃金分割 三分法 同各種操作方法 基本上都唔洗去上堂 多睇d專業攝影師的作品 不停咁影 影到自已滿意為止 影出自己的風格
本帖最後由 天殺孤星 於 2012-10-19 06:36 PM 編輯 nn第一種 基實佢只不過是善用陽光 (一般等太陽以45度 照射個陣影是最好的 一般是黃昏或黎明個陣)

第二種 佢拍攝的場地陽光好 加上空氣少雜質 所以加少少後期較果基本上都拍到 (不過最緊要個鏡頭光圈要夠大 f2.8 f1.8)
得 f1.8 35mm ... 影衣服
同個18-75mm f3.5-f5.6
你18~75MM 應該系跟機鏡 我個人意見系買反支F2.8 的75~200MM的長鏡 因為焦距越長景深越深 F2.8 的廣

角鏡 F2.8的微距鏡 基本可以應付到各種唔同的拍攝環境 本人就有1支VR105 微距鏡 1支18~35 MM 廣角鏡