BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1446|回復: 3

阿婆報警--新年篇 (18+)

年又伏一年, 個阿婆依然身壯力健...又到新年啦~ 阿婆就唸住同佢個仔, 同d 孫慶祝新年勒! 因此 d 咩三叔公四姨婆六阿叔全部黎曬WO.....跟住佢地就一齊去食團年飯勒 佢地之前已經訂左位, 因此就叫個阿婆, 去酒樓等先勒 但由於個阿婆年紀大了, 記憶力差...佢在街上搵極都搵唔到間酒樓WO佢一時唸唔到點做好, d家人又行開左, 加上已經落左order整緊送....佢冇辦法之下...唯有報警求助勒!
差佬: [ 喂?]
阿婆: [ 喂!? 呢度係咪鳩鳩鳩(999)呀?]
差佬: [ 又係你呀阿婆? 新年流流爆粗! 你又想點呀!?]
阿婆: [ 咦~? 差佬哥哥~ 又係你la~? 太好啦~ 我呀~ 唔記得酒樓點去呀!]
差佬: [ 你唔識去關我咩事呀!]
阿婆: [ 我呢~ 搵到我死都搵唔到啦~ 我而家成身大汗啦!]
差佬: [ 你又做乜實成身大汗呀!]
阿婆: [ 我呢~ 去搵酒樓啦WO...但係又搵唔到...我見到有間''能''(冷)衫店ma~ 咪走入去買個''能''(冷)ma~ 唸住買個''能''(冷)比我個仔ma...佢之前唔見左個''能''啦~]
差佬: [ 唔係下? 你個仔搞到連個''能''都唔見埋?]
阿婆: [ 咪係lo~ 真係冇佢收啦~ 但係呀...我買唔到啦~]
差佬: [ 梗係冇得買啦]
阿婆: [ 唔~~ 咁你有冇''能''呀~? 有可唔可以比一個比我個仔呀?]
差佬: [ 點比你呀!]
阿婆: [ 唔~ 咁而家...你咪冇''能''用?( 冇冷用)]
差佬: [ 你就冇能用]
阿婆: [ 唔~~ 我仲唸住...有''能''就可以整件''九mo衫''(狗毛衫)比佢啦~]
差佬: [ 佢d 毛有冇咁多呀!?]
阿婆: [ d mo(戈件衫) 前幾日剃曬啦~ 而家都冇啦~]
差佬: [ 佢前幾日又搞過d 咩黎呀?]
阿婆: [ 佢之前ma~ 同佢老婆''上床''(上倉)ma~ 搞到屋企亂曬啦!]
差佬: [ 咩話!? 上床上到成屋都係!?]
阿婆: [ 我個仔呀~ ''上床''(上倉)戈時, 累了啦~ 就去食''臭hi''(炒蟹)ma~]
差佬: [ 咩話!? 累左仲食臭hi?]
阿婆: [ 佢呀~ 連d '' hi mo''(蟹毛)都唔放過ma~ 都照食啦~]
差佬: [ hi mo 都食]
阿婆: [ 係lo~~ 之後呀~ 佢仲損''乳頭''(魚頭)添啦~ 佢又唔識損~ 搞到佢老婆又冇得損~所以呀~ 佢老婆就 損龜頭(烏龜)la~ 冇得損魚頭啦...]
差佬: [ 咁就梗係老公損乳頭, 老婆損龜頭la]
阿婆: [ 之後呢~ 佢老婆又想食''九''(狗)ma~ 咪去捉條九, 剃埋d mo(毛) 啦~!]
差佬: [ 條九有冇咁勁呀! 要去捉!]
阿婆: [ 要呀~ 而家剃曬d mo(毛)...冇''能''(冷)la~]
差佬: [ 咁關我咩事呀!]
阿婆: [ 唔~~ 差佬哥哥~ 下次見到你~ 我整件''九毛衫''(狗毛衫)比你啦~]
差佬: [ 唔要呀!]
阿婆: [ 哈哈~ 係WO~ 我唔記得你條''九''(狗)冇剃mo(毛)GA添~~ 你呀~ 新年就唔好食咁多野啦~ 會生飛滋 ma~ 到時就食唔到臭hi(炒蟹)啦~~~~~]
差佬: [ !]

於是......個差佬超嬲咁cup 線啦.....而呢個時候.....阿婆亦被d 仔女搵到.....去食團年飯勒!
呼~ 少見喎 版主
點解咁講呢?
我記得阿婆的故事 有D係有得聽 聽的比較好笑