BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: monchhichi

呢個世界究竟是壞人多定是好人多呢

有定義架
好似哥斯啦就係壞. 超人係好.
但如果當你係哥斯拉o個方ge,
你都會覺得超人係壞人呀…
對呀
不一定有定義分架喎
那就是沒有好壞之分了?
那就日本人當時殺中國人是做了一件好事..  ??
不,
人是有好壞之分,
只是看你到底是那一方,
當你是A 方,那你就會覺得B 方是壞人;
當你是B 方,那你就會覺得A 方是壞人,
明白了嗎?

關於日本人同中國人的事,
因為你自己本身就是中國人,所以你會覺得日本人的 大屠殺是壞事,
但你想想,如果當你是日本人的時候,你自己的國家可以由一個小小的海島國,打敗一個這麼大的國家,進而入侵他們,作為日本子民的你,難道就不會高興了嗎?!
如果我是日本人我不會覺得是一件好事..那是將自己的快樂建立在人的痛苦之上..
呢個世界本應無咁戰爭的 .  係D壞人不足先造成 . 搞到個地球立立亂.
不,
那是因為心態不同,
因為你不是日本人,
所以無法理解他們的思想.

你說"將自己的快樂建立在人的痛苦之上",
我想問,世界上有誰不是?
美國、英國、日本、甚至是中國,不也都嘗試過嗎?

看來你是中國完全的儒家思想後人……
關於戰爭問題,
我倒覺得戰爭是不可能沒有的,
因為人類就是"貪",而且需求是"永不滿足"的.
由人類開始有了"思想"後,
戰爭就是沒法避免的了~
照你咁講 ..
是人都是壞人..  (依家我就唔講好壞la)  
儒家思想係乜都唔知..
如果有人就要有戰爭的話.  那麼我就認為有人存在根本係一個笑話.
人係高級動物. 係地球的佼佼者.. 唔好似普通動物咁用最原始的意識去諗. 為爭食爭地而打鬥.  

如果你認為所有的東西都是很正常的..  那麼人同錯通動物未差不多.  都是用意識去支配身體的運作
人唔係一向都是動物嗎?
所謂的高等,只是因為人類有自我的思考、判斷能力而已…
但還是動物呀…

我想說的不是所有人都是壞人,
我只是想跟你說,
人是沒有所謂真正的定義的,
所有的定義都是人後天依著自己的想法所去下的,
真正的定義是什麼?
那根本就沒有…
當然係有定義..只不過係人定的嘛.
如果唔係邊有定義個字.  但人造作一樣時都有足夠的能力推翻.
即係所有的有正負之分 ..就好似1+1=2  但亦可以唔等於2  
有好人亦都有壞人  ..  在電視劇有奸角和忠義.  忠義死大家覺得好可惜 .  但奸角死就就大快人心.  點解呢 ?
未都在人的心中己經有一個定義..  好人就本唔應死 .. 壞人就死早d..
如果乜都無定義架話..  咁就是非黑白都分唔清..   有人殺人之後 .  你仲講:  我明白你的苦中  .  你繼續...
……所以我說好還壞都是自己定義出來的嘛…
我們的觀點相同呀,有什麼問題?

對於壞人早d 死…
但世界上就是壞人最遲死呀…
= =
我認為可以理解成: 繼續在人世中受苦…
不過早死遲死可不是我們能定的~

and then…
因為你最尾那句缺好多字…
我看不懂…
再繼續去.  只會係一個死循環.

你我都有理..  都各持己見..   都係一個定義黎ge..   個個人定義的係自己係岩ge

所以出現辯論 ..
所以辯論先好玩呀~嘻
睇來要管理開多個辯論區..
算啦
咩叫觀點與角度?
大家的睇法係唔同
就會係唔同
點講都係改變唔到個人的想法